Meteen naar de inhoud

Ongelijke verdeling erfenis?

erfenis-ongelijk-verdelen

Bij het samenstellen van een testament kan je zo ingewikkeld of eenvoudig maken als je wil. Je hebt het recht de erfenis te verdelen zoals jij dat wilt, wat ook inhoudt dat je desgewenst meer aan de een en minder aan de ander kan geven. Het is ook mogelijk om iemand helemaal buiten het testament te laten.

Een familielid onterven of erfgenamen ongelijke bedragen nalaten kan echter tot gekwetste gevoelens en familieruzies leiden. Het is belangrijk om zorgvuldig na te denken over de juiste formulering van een testament, zodat familieleden eerder zullen begrijpen waarom je een erfenis nalaat die niet gelijk is.

Er zijn meerdere redenen te bedenken waarom je om een nalatenschap ongelijk wilt verdelen:

  • De erflater van het testament wil geen erfenis nalaten aan iemand met wie ruzie is of was.
  • Een volwassen kind is succesvoller geweest dan de anderen en heeft geen behoefte aan een grotere erfenis.
  • Een familielid heeft al een groot deel van de nalatenschap gekregen toen de schenker nog leefde.
  • De ouders willen een volwassen kind compenseren voor het verlenen van mantelzorg aan hen in hun latere jaren.
  • De erflater wil geldbedragen aan sommige familieleden nalaten en bezittingen of persoonlijke bezittingen aan anderen.

Hoe laat je verschillende bedragen aan dierbaren na zonder gekwetste gevoelens en familieruzies te veroorzaken? Het kan helpen om te proberen je voor te stellen hoe degenen in het testament zouden kunnen reageren op het ontvangen van het nieuws.

Er zijn ook een paar alternatieven voor het nalaten van bezittingen in een testament. In plaats van te wachten tot na de dood om de nalatenschap te verdelen, kunnen ouders beginnen met hun bezittingen en vermogen aan hun geliefden te schenken als ze nog leven, en er daarbij voor zorgen dat ze genoeg overhouden om comfortabel te leven. Op die manier kunnen ze zien hoe hun verwanten hun erfenis waarderen. Ze kunnen familieleden ook een gelijk deel van de erfenis nalaten en een noodfonds oprichten voor specifieke doeleinden.

Als iemand moet worden weggelaten of minder moet nalaten, moet het testament zorgvuldig geformuleerd worden. Zo kunnen ouders bijvoorbeeld verklaren dat hun jongste dochter geen erfenis krijgt omdat ze twistziek was met de familie en te veel onenigheid veroorzaakte. Er kan ook staan dat een kind minder krijgt omdat het met succes het familiebedrijf leidt of op eigen kracht rijk geworden is. Het zou ook verstandig zijn te bedenken dat omstandigheden vaak niet blijvend zijn, en dat een familielid dat het nu goed heeft, over een jaar of twee in een moeilijke financiële situatie terecht kan komen. Daarom kan een gelijke erfenis zowel billijk zijn als een erfenisgeschil vermijden.

Wanneer het testament van een geliefde wordt voorgelezen, is dat vaak een emotioneel moment voor de familieleden. Meestal heeft de erflater niet de bedoeling gekwetste gevoelens te veroorzaken. Een ervaren notaris kan misverstanden voorkomen en ervoor zorgen dat de wensen van de erflater worden nagekomen.