Meteen naar de inhoud

15 zaken waardoor uw familie ruziet over uw testament

Hoe kunt u raden of uw familie met elkaar op de vuist zal gaan over uw huis, bedrijf, of uw spaargelden?

De risicofactoren voor een erfenisruzie:

 1. Een tweede huwelijk met kinderen en stiefkinderen. Verhoudingen tussen broers en zussen verdelen zich in kampen als er verrassingen ontstaan.
 2. Een laat huwelijk. Hoewel de miljardair en Anna-Nicole Smith in gedachten komen, hoeft het niet zo pikant te zijn om slechte gevoelens te veroorzaken.
 3. Een huwelijk met leeftijdsverschil. Het risico bestaat dat men lange tijd niet erft, en volwassen kinderen kunnen dat proberen aan te vechten.
 4. Vervreemding van volwassen kinderen. Zij kunnen juridische kosten veroorzaken en vertragingen bij het krijgen van geld. Het kan een kleiner risico zijn om hun een nominaal bedrag te geven, zoals 10 procent.
 5. Een volwassen kind dat bij uw bedrijf betrokken is, vooral als zij zich niet in de loop van de tijd met een marktconforme regeling in het bedrijf hebben ingekocht.
 6. Broederlijke rivaliteit waarbij de spanning stilletjes suddert. Uw testament kan een bron van wrijving worden als uw beslissingen nooit worden uitgelegd.
 7. Volwassen kinderen die elkaar niet meer spreken, hoewel hun relatie met u misschien prima is. Heel duidelijk zijn over uw wensen zou hun neiging om elkaar het leven zuur te maken kunnen tegengaan.
 8. Een volwassen kind met problemen op het gebied van alcohol, drugs, geestelijke gezondheid of gokken. Wees zeer op uw hoede voor de problemen die zij kunnen veroorzaken als u niet voor hen zorgt. Of omgekeerd, als u te veel voorziet. Goed juridisch advies kan zorgen voor druppel-erfenissen.
 9. Volwassen kinderen met dominante partners.
 10. Succesongelijkheid tussen uw kinderen. Verschillende arbeidsethiek of levenskeuzes maken dat de 1 een spaarder is en de ander een spender. Er kunnen verwachtingen ontstaan waarbij het ene volwassen kind denkt dat de ander uw geld niet nodig heeft.
 11. Een volwassen kind dat niet financieel onafhankelijk van u kan blijven, kan in uw testament extra toelagen verwachten. Als het niet duidelijk is welke kant u ophelt, kan uw erfenis wrevel tussen broers en zussen kweken.
 12. Als uw financiële giften niet billijk zijn geweest, zou men kunnen veronderstellen dat het in uw testament opnieuw in evenwicht zal worden gebracht. Hebt u meegedeeld of het wel of niet gelijkgetrokken zal worden? Hebt u rekening gehouden met de tijdswaarde van geld?
 13. Is de zorg en verantwoordelijkheid op één kind gevallen? Zij kunnen alleenstaand zijn, in de buurt wonen of gewoon meer georiënteerd zijn om u te helpen. Bedenk of dit gevolgen zal hebben voor de relaties nadat u weg bent? Moet het erkend of genegeerd worden?
 14. Een grote schenking in een testament. Een grote schenking die voor uw familie willekeurig lijkt, kan emotioneel doordringend aanvoelen. Bewijzen hebben van eerdere schenkingen of vrijwilligerswerk kan helpen een uitdaging te stoppen, maar open communicatie is beter.
 15. Als u het type bent om andere mensen beloften te doen in ruil voor hulp of diensten, en u hebt die niet in uw testament gedocumenteerd, ga er dan niet van uit dat u er vanaf bent. Het kan worden aangevochten als er getuigen of bewijzen zijn om hun beweringen te staven. Uw erfgenamen zullen uw geld moeten gebruiken om een rechtszaak af te slaan.

Als u zeker wilt zijn dat uw testament of erfenis deze problemen moet kunnen voorkomen kunt u het beste contact opnemen met een gedegen erfrecht advocaat.