Meteen naar de inhoud

Hoeveel kost een advocaat

Kosten advocaat

De kosten van een advocaat kunnen verder gaan dan de aanslag op uw portemonnee. Het inhuren van een advocaat kan worden gezien als een ‘wrokaankoop’, maar afhankelijk van waar u een advocaat voor nodig heeft, kan deze een aanzienlijke waarde toevoegen.

Deze waarde kan indirect zijn, bijvoorbeeld de ongewenste kosten die u misschien had moeten maken als u geen advocaat had ingehuurd. De toegevoegde waarde van een advocaat kan ook duidelijker zijn, bijvoorbeeld door u te helpen een betere commerciële deal te sluiten door vaardig te onderhandelen.

Hoeveel kost een advocaat?

Hoeveel u kunt verwachten te betalen aan een advocaat hangt natuurlijk af van uw individuele omstandigheden en hoe groot en complex uw juridische kwestie is.

U ziet dat er een groot verschil is tussen de uurtarieven van advocaten. De redenen voor het grote prijsverschil voor de verschillende niveaus van anciënniteit zijn onder meer

 • de variërende overheadkosten van het advocatenkantoor en de noodzaak om die kosten door te berekenen aan de cliënt
 • de locatie van het advocatenkantoor
 • de tarieven van andere soortgelijke advocatenkantoren
 • de complexiteit van het betrokken rechtsgebied
 • de technische vaardigheden, kwalificaties en het kaliber van de advocaat
 • het soort cliënten waaraan de advocaat/het advocatenkantoor juridische diensten verleent

Het is belangrijk voor iedereen die overweegt een advocaat in de arm te nemen om te begrijpen dat een hoger uurtarief niet noodzakelijkerwijs betekent dat u te maken heeft met een ‘betere’ of meer ervaren advocaat. Dit komt omdat het uurtarief dat een advocaat in rekening wordt gebracht niet alleen afhankelijk is van het ervaringsniveau.

Het is gebruikelijk dat grotere advocatenkantoren een hoger uurtarief hanteren.

Grote, internationale advocatenkantoren zijn uitgerust om grote klanten te helpen met complexe en / of hoog volume juridische zaken, omdat ze grote juridische teams die kunnen dienen dat soort klanten.

Dit betekent ook dat deze advocatenkantoren hogere exploitatiekosten hebben en de overheadkosten via hun tarieven moeten doorberekenen aan hun cliënten.

Hoeveel kost een advocaat?

Een advocatenkantoor berekent zijn uurtarieven doorgaans door de kosten als volgt op te bouwen:

 • 1/3 om de overheadkosten van het kantoor te dekken;
 • 1/3 om de salarissen te dekken; en
 • 1/3 voor het aandeel in de maatschap.

Zelfs als een advocaat u een kost geeft om van zijn diensten gebruik te maken, kunt u onderhandelen. Als er een andere betalingswijze, -frequentie of -bedrag is dat u beter uitkomt, kunt u de vraag stellen. De kosten van een advocaat zijn niet anders dan die van een andere professionele adviseur; ze staan open voor discussie.

Uurtarief vs. vaste prijsafspraak

Veel advocatenkantoren rekenen hun advocaten nog steeds af in intervallen van zes minuten op basis van hun uurtarief. Sommigen rekenen zelfs met intervallen van één minuut!

Om een voorbeeld te geven, advocaat A wordt afgerekend op €600 per uur. Als het bedrijf is het opladen in zes-minuten intervallen (of een ‘eenheid’ zoals ze soms worden genoemd), wordt u in rekening gebracht €60 voor elke zes minuten van de advocaat werkt aan uw zaak. Als de advocaat werkt aan uw zaak voor, laten we zeggen, zeven minuten dan – je raadt het al – wordt u in rekening gebracht voor twee eenheden (€120).

Als alternatief bieden sommige advocatenkantoren juridische diensten op een ‘fixed fee’ basis. Dit betekent dat de advocaat zal kosten u een vast bedrag, ongeacht hoeveel tijd ze besteden aan uw zaak.

Fixed fee advocatenkantoren zijn waarschijnlijk minder kosten dan advocatenkantoren die rekenen op basis van tijd, en klanten hebben de zekerheid van het kennen van precies hoeveel ze zullen betalen.

Hoeveel kost een advocaat?

Het kan moeilijk zijn voor een advocaat om u te voorzien van een vaste vergoeding offerte als uw juridische kwestie is ingewikkeld. Een manier om dit te omzeilen is door de advocaat het breken van uw zaak naar beneden en u vertellen wat de vaste vergoeding zal zijn voor elke ‘brok’ van het werk.

Wees ervan bewust dat als het vereiste werk valt buiten het werk dat is geïdentificeerd door de advocaat, kunt u extra in rekening worden gebracht.

Vergelijken wat advocaten in rekening brengen

Het vergelijken van advocaten alleen op basis van het uurtarief dat zij in rekening brengen kan ertoe leiden dat u minder waar voor uw geld krijgt dan u dacht. Hoewel uurtarieven kunnen verschillen tussen advocaten, als een advocaat opladen minder per uur gaat meer tijd te besteden aan uw juridische kwestie – het gaat om je meer kosten.

Wanneer u advocaten vergelijkt en om ervoor te zorgen dat u de beste waar voor uw geld krijgt, moet u:

 • de kostenovereenkomst lezen – zijn er kosten waarop de advocaat zinspeelt, maar waarvan u niet weet of ze daadwerkelijk op uw zaak van toepassing zullen zijn?
 • begrijpen of uw advocaat u meer gaat aanrekenen voor afdrukken of fotokopiëren. Als uw zaak veel papierwerk vergt, zullen deze kosten snel oplopen.
 • controleer de basis van de kostenraming en begrijp in welke omstandigheden die kosten kunnen stijgen.